dijous, 24 d’abril del 2008

Congost de Montrebei

El Congost de Montrebei és un indret privilegiat, que alhora fa de frontera natural entre les contrades aragoneses i les catalanes.
Sortint de Lleida capital, van anar direcció Balaguer, per després agafar el trencant cap a Àger. Poc abans d'aquest poble, troben un desviament a mà esquerra que ens du fins a Corçà.
Des d'aquest punt, agafem una carretera molt estreta que ens du fins l'ermita de la mare de Déu de la Pertusa.
Aquí comença una la nostra caminada, que durarà ben bé unes 6 hores entre anar i tornar. Algunes guies cataloguen aquest itinerari com a "fàcil", però el meu consell és que si el feu aneu conscienciats de que cal estar en un mínim de forma...
A més, caldrà dur un bon calçat, doncs el camí és ple d'irregularitats. Però sens dubte, tots aquests aspectes són secundàries degut a la incommensurable bellesa de la zona.
Nosaltres vam parar a dinar en un conjunt de refugis (cabanes abandonades) que es troben a una 1 h. aprox. de camí. Ho menciono perquè és el lloc ideal per fer una descans en cas de trobar-nos amb inclemències meteorològiques.
I efectivament, un cop arribes al congost de Montrebei, t'adones que l'esforç a merescut la pena. Això sí, si teniu vertigen us recomano q ue us agafeu a la carda de seguretat que trobem a mà esquerra.
Per cert, si teniu intenció de fer aquesta ruta amb BTT, oblideu-ho, doncs us passareu tota l'estona espenyent la bicicleta, no només per les fortes pendents, sinó pel mal estat dels camins.
Us mostro unes fotografies de la ruta. Haver estat aquí és un privilegi! Un dia rodó!

diumenge, 20 d’abril del 2008

Montsec d'Ares
















El Montsec d'Ares és el sector central de la serra
de Montsec que separa la conca de Tremp, al Pallars Jussà, de la vall d'Àger, a la Noguera. El seu punt més alt és Sant Alís a 1.676 m. Està compresa entre els rius Noguera Pallaresa i la Ribagorçana, que excaven els congosts dels Terradets i de Mont-rebei, respectivament. Ocupa uns 20 km de llarg per 10 d'ample, i té una altitud sostinguda entre els 1.500 i els 1.650 m. El Montsec, amb més de 180 coves i cavitats amb forts desnivells, guarda al seu sòl importants jaciments fossilífers. La vessant nord del Montsec d'Ares, ja a la comarca del Pallars Jussà, destaca per la important presència de patrimoni arquitectònic medieval visible en els termes de Sant Esteve de la Sarga, Alsamora, Castell de Mur i Guàrdia de Noguera. Al sud, la riquesa d'espais naturals per a practicar esports d'aventura és la principal protagonista. El vol lliure té un ampli espai reservat a la vall d'Àger, i ben a prop, a Corçà, un petit embarcador ens convida a visitar el pantà amb canoes. La qualitat del cel del Montsec ha fet realitat la presència del Parc Astronòmic Montsec, a prop d'Àger, un espai que permet l'apropament del visitant al cel, la natura i la història del Montsec.
Vista de la vessant sud del Montsec d'Àger.

Montsec de Rúbies (o de Meià)

El Montsec de Rúbies neix a l'oest del coll de Comiols, però el nom de Montsec no el rep fins el pla de les Forques. El punt més alt de la serra és el Tossal de les Torretes (1.676,6 m.) des del qual es comença una baixada vers la Portellan Blanca i el puig Peladet, passat el qual la carena cau vertiginosament cap a la gorja dels Terradets on acaba.
S'inclou a l'Espai d'Interès Natural "Serra del Montsec" (de 30.857,78 ha.) per la seva singularitat geològica i orogràfica, pel gran nombre d'endemismes i rareses de flora i fauna que acull i per constituir un espai de transició entre el caràcter pirinenc i prepirinenc, al nord, i el caràcter mediterrani continental al sud.

L'àrea del Montsec de Rúbies, en la vessant sud, és una zona d'importants jaciments paleontològics, com els que es troben a la pedrera de Meià o a la Cabroa. També és una zona força rocosa, ideal per a practicar escalada i espeleologia, amb indrets únics com el forat del Buli.


















A la vessant nord, menys càlida i àrida, hi dominen les brolles, que representen la part més important de les plantes aromàtiques mediterrànies. Zones com la vall de Barcedana, Llimiana i Bonrepós, són espais de gran bellesa ubicats a la vessant nord del Montsec de Rúbies.




Més informació!

El Montsec és una àmplia serralada prepirinenca, que s'estén d'est a oest, de forma paral·lela al Pirineu, entre dues depressions: la Conca de Tremp, al nord, i la Vall d'Àger i la Conca de Meià, al sud. Aquesta alineació muntanyosa està dividida en 3 massissos: el Montsec de l'Estall o de Montgai, pertanyent a la Baixa Ribagorça (Aragó), el Montsec d'Ares i el Montsec de Meià, també conegut com Montsec de Rúbies. Aquesta divisió ha estat feta pel riu Noguera Ribagorçana i el Noguera Pallaresa. També cal destacar el riu Boix, què divideix en dos sectors el Montsec de Meià. Aquests rius, en travessar aquesta serralada, de nord a sud, han obert els espectaculars engorjats de Montrebei (riu Noguera Ribagorçana), Terradets (riu Noguera Pallaresa) i el Pas Nou (riu Boix). Els seus vessants presenten una notable dissimetria amb els vessants meridionals molt abruptes, i els vessants septentrionals molt més suaus.
El topònim de Montsec deriva de "Mons Sectus", mont segat, fent referència a l'aspecte de la regió.
Si encara no en teniu prou:
Montsec
La Noguera
Pallars Jussà


Situació geogràfica

Aquí teniu el mapa del Montsec, format per la Noguera Alta i el sud del Pallars Jussà.


Som-hi!


Benvinguts al bloc que pretén donar a conèixer l'àmplia serralada del Montsec. Segurament ja ho coneixeu o n'heu sentit a parlar, però són tants els seus encants que val la pena perdre-s'hi llargues estones. Aquesta és la meva intenció, fer escapades al Montsec per després difondre la seva riquesa natural! Jo que m'he criat a la falda del Montsec de Rúbies i sóc noguerenc, vull que quedi clara una cosa, La Noguera és molt més que Balaguer! Si en tens ocasió, visita el Montsec!