diumenge, 20 d’abril del 2008

Montsec de Rúbies (o de Meià)

El Montsec de Rúbies neix a l'oest del coll de Comiols, però el nom de Montsec no el rep fins el pla de les Forques. El punt més alt de la serra és el Tossal de les Torretes (1.676,6 m.) des del qual es comença una baixada vers la Portellan Blanca i el puig Peladet, passat el qual la carena cau vertiginosament cap a la gorja dels Terradets on acaba.
S'inclou a l'Espai d'Interès Natural "Serra del Montsec" (de 30.857,78 ha.) per la seva singularitat geològica i orogràfica, pel gran nombre d'endemismes i rareses de flora i fauna que acull i per constituir un espai de transició entre el caràcter pirinenc i prepirinenc, al nord, i el caràcter mediterrani continental al sud.

L'àrea del Montsec de Rúbies, en la vessant sud, és una zona d'importants jaciments paleontològics, com els que es troben a la pedrera de Meià o a la Cabroa. També és una zona força rocosa, ideal per a practicar escalada i espeleologia, amb indrets únics com el forat del Buli.


















A la vessant nord, menys càlida i àrida, hi dominen les brolles, que representen la part més important de les plantes aromàtiques mediterrànies. Zones com la vall de Barcedana, Llimiana i Bonrepós, són espais de gran bellesa ubicats a la vessant nord del Montsec de Rúbies.




2 comentaris:

Aida Guàrdia ha dit...

Ei Joan, jo hi vaig molt a escalar al Montsec de Rúbies!! Hi ha unes vistes impressionants!!!!!!!!!!!

Joan Brescó ha dit...

Si?? Doncs ja saps Aida! A veure quan em fas de guia!!!